Ziekenhuisbevalling; wat kun je verwachten?

zie artikel

zie artikel

In Nederland mogen we (bij een gezonde baby) zelf kiezen of we graag thuis willen bevallen of dat we toch liever naar het ziekenhuis gaan hiervoor. Voor veel vrouwen klinkt het idee van een ziekenhuisbevalling spannend en een beetje overweldigend, aangezien de omgeving toch weer heel anders is dan je thuis gewend bent. Ook weten veel vrouwen niet precies wat ze kunnen verwachten. Dus, wat kun je precies verwachten bij een ziekenhuisbevalling?

zie artikel

Wanneer de verloskundige bellen?

Je bent natuurlijk al ongeveer 9 maanden zwanger op het moment van de bevalling, dus wanneer moet je precies de verloskundige gaan bellen? Allereerst moet dit als je minder dan 37 weken zwanger bent en je weeën of verlies van vruchtwater hebt. Bel hierbij direct het spoednummer van de verloskundige, want je kan zo vroeg nog niet thuis bevallen.

Als je wel 37 weken of langer zwanger bent, dan kan je zelf kiezen of je in het ziekenhuis wilt bevallen of niet. Bel de verloskundige wanneer je vruchtwater verliest, bij regelmatige weeën die 1 minuut duren en iedere 5 minuten terugkomen, als je ongerust bent en als je helderrood bloedverlies hebt. 

Ontsluitingsfase

Wanneer je de verloskundige hebt gebeld, komt deze even bij je langs om te kijken hoe ver de ontsluiting is gevorderd. Als deze halverwege is, kan je naar het ziekenhuis gaan. De verloskundige zal hier al doorgeven dat je eraan komt.

De bevalling

Je zal in het ziekenhuis naar de verloskamer worden gebracht. Hierbij wordt je begeleid door de verloskundige en eventuele andere verpleegkundigen. Ook je partner kan in de kamer aanwezig zijn om je te steunen. Bij de bevalling is het vaak handig om een geboorteplan te hebben. Hierin staan al jouw wensen en verwachtingen omtrent de bevalling uitgewerkt en is heel handig om zo de verloskundige en je partner te laten weten wat je graag wilt. Als er tijdens de bevalling toch een medische noodzaak zou zijn dan wordt de begeleiding door de gynaecoloog overgenomen.

Naar huis

Wanneer de bevalling goed is verlopen en het kind gezond is geboren, mogen jij en je partner weer naar huis. In de meeste gevallen kan men nog dezelfde dag naar huis gaan. Je krijgt echter ook de mogelijkheid om nog een nacht te blijven in het ziekenhuis als je pas later op de dag bevallen bent, want zo kan de kraamverzorgster je de volgende ochtend opvangen thuis.

Last van pijn

Een van de dingen die je bij een ziekenhuisbevalling, gelukkig, kunt verwachten is de pijnbestrijding. Als je hier veel pijn hebt, kan je namelijk vragen om bepaalde medicijnen om de bevalling wat makkelijker te maken voor je. Daarbij worden jij en je baby in het ziekenhuis heel goed in de gaten gehouden wat betreft de hartslag, bloeddruk en de ademhaling.

Wat moet je meenemen?

Bij een ziekenhuisbevalling moet je natuurlijk ook een aantal dingen meenemen vanuit thuis. Zo zijn de verzekeringspapieren en een pas van het ziekenhuis heel belangrijk. Voor de bevalling zelf en alle herinneringen eromheen is het handig om een foto- of videocamera mee te nemen, je telefoon en de oplader hiervoor en een adressenlijst. Je moet natuurlijk ook alvast denken aan de spullen voor je baby, zoals zijn of haar eerste kleding en een knuffel en een autostoeltje. Voor jezelf heb je 2 T-shirts nodig, warme sokken om te dragen bij de bevalling, makkelijke kleding voor erna, verzorgingsspullen, grote onderbroeken, pantoffels, voedings-bh, zoogkompressen en eventueel boeken en tijdschriften om de tijd wat te doden tijdens het wachten.